Democràcia


Definició
Democràcia vol dir el govern del poble i vé del grec" δῆμος" (" demos" que vol dir poble) i "κράτος" ("krátos", que en grec vol dir poder o govern). Aquest tipus de govern es va originar a Atenes al segle V a.C.
El que caracteritza aquest tipus de govern és el fet que el poder - la sobirania- la té el poble que escull els seus governants a través del vot, de les eleccions. però en aquests tipus d'estats no sempre han pogut votar tots els ciutadans. A Grècia i a Roma només votaven els grecs i els romans de bones famílies i d'orígen i generacions autòctones. Al segle XIX només podien votar els ciutadans que pagaven impostos ( sufragi censatari). Més endavant només podien votar els homes ( sufragi universal masculí) i no va ser fins al segle XX quan van poder anar a votar tots els ciutadans majors de 18 anys. ( sufragi universal)
Tots els estats democràtics han de tenir 4 elements:
1- Les eleccions: és el fet d'anar a votar per escollir els nostres representants que governeran l'Estat els següents 4, 5 o 6 anys, depenent del país. Per ser veritablament democràtiques les eleccions han de complir quatre requisits:
- Lliures: tothom es pot presentar com a candidat.
- Plurals: s'han d'oferir diferents opcions als ciutadans, perquè puguin escollir el partit que els agradi més.
- Sufragi universal: hi poden participar tots els ciutadans i ciutadanes majors d'edat.
- Periòdiques: s'han de repetir cada cert temps per assegurar que cap partit polític estigui molt temps al poder si els ciutadans ja no el volen.
2- Els partits polítics: Són grups de persones que s'organitzen per oferir una opció de govern i una ideologia política. En un país democràtic n'hi ha d'haver de diferents per tal que tots en poguem trobar algun que s'adigui a la nostra manera de pensar. Els partits fan pública la seva ideologia a través del programa electoral on també se'ns explica qui són els seus candidats.
3- La divisió de poders: En un estat democràtic mai ningú pot tenir tot el poder i aquest està dividit en tres parts:
- Poder legislatiu: fa les lleis. També controla el govern. Això ho fa el Parlament.
- Poder executiu: és el govern que decideix quina política s'ha de seguir i què s'ha de fer per fer funcionar bé l'estat.
- Poder judicial: és el que aplica les lleis i jutja i castiga si no s'acompleixen ( tribunals). Els tres poders es controlen mutuament i així ningú pot prendre les decisions que vulgui.
4- La Constitució: les democràcies són estats de dret. Els que governen no poden fer el que vulguin. Per assegurar aquest fet els estats democràtics tenen una Constitució. Un conjunt de lleis fonamentals d'un país, fetes per votació, on s'estableix quin tipus de govern té aquell país, com s'estructura i els drets i deures dels ciutadans.


Tipus d'estats democràtics
A- Monarquia parlamentaria: són estats democràtics que a la vegada tenen rei, però la sobirania la té el poble ( que escull el govern). El rei ha de seguir fidelment la constitució.
B- República parlamentaria: són estats democràtics sense rei. El cap d'Estat és el President de la República.
C- Estat liberal: L'estat no intervé ni en l'economia ni en les relacions socials ( no hi ha seguretat social ni educació gratuita) Aquest tipus és més propi del segle XIX.
D- Estat social: l'estat considera que ha d'intervenir i regular alguns aspectes de l'economia i de la societat (lleis per protegir els treballadors o empresaris, controls de qualitat, sous mínims, pensions i ajudes) i també ofereix educació i sanitat gratuita i tot de serveis per intentar que tothom tingui les mateixes oportunitats.
E- Estat centralista: És un estat on totes les decisions de govern les pren l'estat central i els territoris o regins dins el país no decideixen res.
F- Estat decentralitzat: cada territori o regió del país té uns òrgans de govern propis que prenen certes decisions, tot i que hi ha aspectes com el fer moneda o la defensa del país, que sempre recauen en el govern central.
G- Directe: quan són els ciutadans directament els que governen i fan les lleis reunits en assamblea o a través d'un referèndum ( votar les decisions de govern)
H- Indirecte o representativa: quan periòdicament votem per escollir els nostres representants al poder que governaran per nosaltres durant un període concret de temps.
Cap d'aquests dos ultims tipus (directe o indirecte) no exclou cap dels altres ( de la A a la F). És a dir que un país pot tenir una democràcia directe o indirecte i a la vegada ser una monarquia, ser descentralitzat i a la vegada ser liberal.


Com funciona una democràcia?
La democràcia només és possible si respon a una determinada actitud i s’articula seguint unes regles bàsiques. Vegem quina és esta actitud i quines són estes regles bàsiques.
L'actitud democràtica
El règim polític democràtic es fonamenta, sobretot, en una certa mentalitat: l’actitut democràtica. En què consisteix esta mentalitat:
-
En renunciar a l’ús de la violència com a mètode per a resoldre les diferències entre els ciutadans. En una democràcia solament cal usar la violència contra els violents i en defensa de la convivència en pau que estos ataquen.
-
Ser tolerants vers les persones que són i pensen de manera diferent a la nostra.
-
Estar diposats a negociar acords, buscant sempre punts de trobada entre les parts enfrontades i intentant que l’interés comú guanye terreny a l’interés particular.
Les regles de la democràcia
En la democràcia hi ha tota una sèrie de regles que permeten articular de manera eficaç el poder polític dels ciutadans. Quines són estes regles?
-
El principi del govern de la majoria à En una democràcia és la majoria qui decideix alló que s’ha de fer o alló que no s’ha de fer, i governa qui rep el suport d’esta majoria.
-
La regla del respecte vers les minories à El criteri de govern de la majoria, si no tinguera límits, podria fer que el 51 % dels ciutadans decidira anular els drets del 49 % restant. A fi d’evitar que la democràcia puga convertir-se en una dictadura de la majoria, és necessari que esta majoria reconega i respecte els drets legítims de les minories.
-
La tercera regla és el respecte a la llei à Qualsevol llei ha de ser respectada per tots –fins i tot per la majoria que governa- i solament pot ser modificada de conformitat amb els procediments establits.
-
El principi de representació à Com tots els ciutadans no poden fer-se càrrec de les qüestions públiques han d’exercir el seu poder polític a través dels representants que lliurement han elegit (democràcies representatives).
-
Hi ha que celebrar eleccions lliures entre els candidats en competència à Els ciutadans han de poder elegir lliurement els seus representants. És per aixó que estos candidats han de poder expressar-se i relacionar-se amb els seu electors sense obstacles.
-
En una democràcia les qüestions fonamentals (les lleis orgàniques requereixen una majoria absoluta) s’han de decidir per una majoria molt àmplia.
-
El respecte als drets humans à Este respecte encarna l’actitud democràtica i defén tots els ciutadans contra el posibles abusos de la majoria que governa.

Impostos i responsabilitat fiscal
-
Tots els ciutadans han de pagar impostos. El Ministeri d'Hisenda recapta impostos sobre diverses coses.
-
El Pressupost General de l'Estat descriu com el govern va a gastar fons públics en atenció de la salut, educació, obres públiques i altres programes. D'esta manera, els ciutadans reben els serveis socials, especialment els ciutadans que són econòmicament menys afortunats.
-
Dos dels serveis socials més importants que reben les persones són de Protecció Civil i Seguretat Social. El sistema de la Seguretat Social ofereix atenció de salut, prestacions per atur, pensions i altres programes. D'esta manera, es garanteix un nivell mínim de vida i la dignitat per a tots els afiliats i les seves famílies, inclosos els residents estrangers.


El contrari de la democràcia: La dictadura
Les democràcies i les dictadures són sistemes d'organització política, però són molt diferents. De moment, més de dos terços de tots els Estats contemporanis són similars a una dictadura. Totes les dictadures tenen tres característiques:
-
El poder és controlat per una persona o un grup petit de persones. A esta persona o persones hi ha que prestar submisió.
-
El dictador i els seus partidaris escriuen les lleis de la manera que ells volen.
-
Hi ha mecanismes per controlar la informació, reprimir l'oposició i la resistència, i manipular el sistema polític per mantenir el poder.


Problemes
El mal ús dels fons públics i Temps
La democràcia també pot donar lloc als recursos i temps perdut. Això també porta temps enorme en formulacions d'advocats. A més, una gran quantitat de diners s'està gastant durant l'elecció. També hi ha la possibilitat de ser governats per líders irresponsables i incompetents que només malgasten fons públics per les seves recreacions i excursions.
Elecció equivocada
No tots els individus menors d'un país democràtic són conscients de les circumstàncies polítiques i socials del seu país. Alguns d'ells ni tan sols estan familiaritzats amb qüestions polítiques. Això pot portar a decisions errònies i la selecció en el cas de les eleccions.
Donar més èmfasi en la quantitat en lloc de qualitat
Un altre desavantatge de la democràcia és que això dóna més èmfasi en la quantitat en lloc de qualitat en termes de serveis. També hi ha la possibilitat de ser governats per líders incompetents i irresponsables. Alguns diu que sota aquest sistema polític, no hi ha igualtat perquè només els rics i famosos es prioritzen i no als pobres.
Avantatges
Protegeix l'interès dels ciutadans
Un dels avantatges més altes de la democràcia és la protecció de l'interès de la gent. El veritable poder resideix en les persones que fan exercici per mitjà de representants degudament elegits pels ciutadans. Se sap que els interessos econòmics, polítics i socials de les persones estan més ben atesos sota el sistema democràtic.
Promou la Igualtat
La democràcia es basa generalment en la regla de la igualtat. Això vol dir que tots els membres d'un país o d'un estat són iguals als ulls de la llei. Tot individu té dret a gaudir i experimentar els drets econòmics, polítics i socials d'igualtat i no permet que l'estat de discriminar els ciutadans sobre el nivell de sexe, casta, la propietat i la religió.
La responsabilitat i l'estabilitat a l'Administració
La democràcia és reconeguda per la seva eficiència, la fermesa i l'estabilitat. Quan està fixat i van triar representants, es va formar un govern més estable i responsable. L'administració també es porta a terme i va governar amb sentit de dedicació i responsabilitat. Les persones menors d'un sistema democràtic discutir assumptes i qüestions a fons per tal d'arribar a decisions raonables.
Ajuda a fer bons ciutadans
Ajudes Democràcia en la creació d'un ambient ideal per a la millora de la personalitat i el cultiu de caràcter i bons hàbits. Segons els experts, la democràcia sembla ser les primeres escoles per a la bona ciutadania. Aquí és on les persones aprenen sobre els seus deures i drets a partir del seu naixement fins al moment de la seva mort.
Promou el Canvi
Camí pavimentat Democràcia per als canvis en el govern sense cap tipus de violència. Això fa que la gent se sent molt bé i els proporcionen sentit ideal d'implicació i participació.


Democràcia a Espanya
Situació política
Els darrers anys de la dictadura no van portar cap estovament a l'hora de reprimir els sindicats o associacions polítiques, o bé de signar sentències de mort en els casos de terrorisme, excepció feta del Procés de Burgos.
L'única resposta a les mobilitzacions de la que el Govern se sentia capaç era la repressió, com el procés 1001, el 1973, contra deu membres de CCOO acusats d'associació il·lícita i l'execució a garrot vil de Salvador Puig Antich, anarquista català militant del MIL (2-març 1974). El judici a CCOO s'inicià el 20 de desembre de 1973 sota una atmosfera de terror, ja quinze minuts abans de l'hora en què havia de començar el judici, el president del govern, l'almirall Carrero Blanco era assassinat per un comando d'ETA. Aquesta figura havia de ser el garant de la continuïtat del règim a la mort del dictador, cosa que es va veure parcialment truncada. El nomenament a la presidència del govern de l'anterior director general de seguretat, Carlos Arias Navarro no deixava dubtes sobre la resposta del règim: emprar la força si calia.
Les protestes estudiantils i vagues, totes ferotgement reprimides, van ser una altra constant de les acaballes del règim. El procés de gradual retirada del suport eclesiàstic - tret del d'excepcions malauradament notables - al règim del dictador es va convertir en un altre dels elements característics del període 1969-1975.
Des del 22 de juliol de 1969, el dictador havia proclamat com al seu successor oficial al príncep Joan Carles de Borbó, nét d'Alfons XIII, que l'endemà va prestar jurament de lleialtat a Franco, als principis del "Movimiento" i a les lleis fonamentals de l'Estat. Durant aquests primers anys de la dècada de 1970 el paper del llavors príncep va ser poc rellevant políticament parlant.
Situació econòmico-social
La crisi del petroli del 1973, tot que silenciada oficialment en les repercussions que per Espanya podia tenir, va a començar a deixar senyals de la seva arribada. La recessió a nivell europeu va incidir en dues de les principals fonts de divises estrangeres: el turisme i les remeses dels treballadors emigrats. La perspectiva d'un augment de l'atur i d'una davallada del nivell de vida avançaven un augment paral·lel de la militància obrera.
Els increments salarials van ser limitats en un intent inútil d'aturar la inflació. L'increment real del cost de la vida va acostumar-se a estar marcadament per sobre de les xifres oficials d'inflació. Donat que molts treballadors necessitaven cada cop més de dues feines, o si més no de nombroses hores extraordinàries, per tal de cobrir les seves necessitats, els conflictes socials van constituir el major problema al que s'enfrontava el govern de Carrero Blanco.
Els planificadors havien fracassat en el seu intent de resoldre el problema de l'habitatge, i el buit fou omplert per l'especulació immobiliària, que va anar acompanyada de construccions de baixa qualitat i fraus.
La protesta contra les deficients condicions socials - baix nivell sanitari i una inadequada organització dels serveis educatius i mèdics - van servir per intensificar la consciència de la classe obrera, que es va convertir en una part important del procés de politització.Al llarg de 1975 es va reforçar la censura, un cop més, i nombrosos diaris van ser "segrestats".
Mort al llit del dictador
Quan Franco va morir, el 20 de novembre de 1975, després d'una llarga agonia i 36 anys de dictadura, el sector dur del règim ja havia perdut la partida. La solució immobilista del franquisme sense Franco havia mort amb Carrero Blanco, i la solució aperturista/continuista d'Arias Navarro va quedar destruïda per:
-
Les maquinacions del propi sector dur del franquisme (búnker), com p.e. el terrorisme d'Estat automàticament imputat al sector dur de l'esquerra (F.R.A.P.)
-
Per les seves pròpies deficiències.
Això va dur a que coincidissin en l'interès pel canvi l'oposició democràtica i una part de l'oligarquia econòmica.


Dates i fets destacats
-
Després de prendre possessió com a cap d'estat, el Rei Joan Carles I ratifica en el seu càrrec al President del Govern del règim franquista, Carlos Arias Navarro, però aquest, massa vinculat al règim anterior, presenta la seva dimissió l'1 de juliol de 1976.
-
Adolfo Suárez és nomenat President del Govern, i és l'encarregat d'entrar en converses amb els principals líders dels principals partits polítics i forces socials emergents.
-
El 15 de desembre de 1976, es celebrà el Referèndum per a la Reforma Política, que en teoria derogà de forma tàcita el sistema polític franquista en només cinc articles, i que es promulgà com a Llei per la Reforma Política el 4 de gener de 1977. En aquesta llei es preveu la redacció d'una Constitució.
-
L'aprovació d'aquesta norma obre pas a la celebració de les primeres eleccions democràtiques, el 15 de juny de 1977. La Unión de Centro Democrático (UCD) és el partit més votat, i encarregat de formar govern. S'inicia el procés de redacció de la Constitució.
-
El 29 de setembre de 1977 el president del govern deroga la llei franquista de 1938 que eliminava les institucions catalanes i restableix la Generalitat provisional, única institució de l'època de la Segona República que serà reinstaurada. El 17 d'octubre de 1977 es nomena a Josep Tarradellas com a President de la Generalitat provisional i a Frederic Rahola com a Conseller de Presidència.
-
El 15 d'octubre es publica la llei 46/1977, d'amnistia, que suposa una llei de “punt final”, que eximia als participants del règim franquista i als defensors i lluitadors per l'establiment d'un sistema democràtic.
-
El 6 de desembre de 1978 s'aprova en referèndum la Constitució Espanyola, que entra en vigor el 29 de desembre. Redactada per la ponència integrada pels diputats Gabriel Cisneros (UCD), Manuel Fraga (AP), Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón (UCD), Gregorio Peces-Barba (PSOE), José Pedro Pérez Llorca (UCD), Miquel Roca Junyent (Pacte Democràtic per Catalunya) i Jordi Solé Tura (PSUC). La nova constitució establiria el sistema de la monarquia constitucional, basada en un cap d'estat hereditari i un president de govern escollit democràticament, i un sistema descentralitzat de repartiment de poder anomenat autonòmic.
-
Degut a les pressions externes i internes dins de la UCD, a començaments del 1981 dimiteix el president del govern Adolfo Suárez. Durant la celebració de la votació en el Congrés dels Diputats on es preveia l'elecció de Leopoldo Calvo Sotelo, com a successor de Suàrez com a cap de govern, es produeix l'intent de cop d'estat (conegut com el 23-F) protagonitzat pel segrest del Congrés dels Diputats encapçalat pel tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero implicat en l'Operació Galàxia, i diversos dirigents de l'Exèrcit Espanyol: Suposadament Alfonso Armada, el qual fou exonerat en el judici posterior, i Jaime Milans del Bosch que com a capità general de València ordenà el toc de queda i tragué els tancs al carrer- entre d'altres.
-
La UCD, partit del govern, es desintegra entre 1981 i 1982.
-
El Partido Socialista Obrero Español (PSOE) obté la majoria absoluta en les eleccions d'octubre de 1982, amb 202 diputats al Congrés d'un total de 350 escons. És la primera victòria en unes eleccions a Espanya d'un partit d'esquerres des de la prebèl·lica victòria del Front Popular de l'any 1936.

Opinió diari "El País"
He trobat un article on el diari de "El país" dóna la seva opinió sobre la democràcia a Espanya.